Ταινίες που βρέθηκαν, ταινίες που αναζητούνται

attentionΑισιόδοξα νέα μας έρχονται αυτές τις μέρες από το  Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο.

Βρέθηκαν ήδη 3 από τις χαμένες ταινίες μου. Τα ντοκιμαντέρ που γυρίσαμε, τη δεκαετία του 60, με τον Ηρακλή Παπαδάκη και τον Φώτη Μεσθεναίο (μετά την ίδρυση της ‘Ομάδας των 5’) έχουν κάπου χαθεί ανάμεσα στο σπίτι του Διαγόρα Χρονόπουλου και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Βρέθηκαν οι ταινίες :

1. Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ

(Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, 1963)

16 χιλ., 22 λεπτά, έγχρωμη,

γυρισμένη στα Ζαγόρια, με έδρα το Μονοδέντρι του Άγγελου Κίτσου (η πρώτη ταινία που γυρίστηκε στα Ζαγόρια) σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με θέμα την Κοινοτική Ανάπτυξη, ένα πρόγραμμα του ΟΗΕ του οποίου είχε αναλάβει τη διάδοση στην αγροτική Ελλάδα, με τις δύο ταινίες που γυρίσαμε, το τότε Βασιλικό Εθνικό Ίδρυμα (κάτι σαν την Βασιλική Κινηματογραφική Μονάδα, την Crown Film Unit, του Γκρήρσον!).

Την ταινία πρόβαλα τον επόμενο χρόνο στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Αλλά προβλήθηκε ευρύτατα και στις αγροτικές περιοχές από τα κινηματογραφικά συνεργεία του Ιδρύματος. Οι αντιδράσεις καταγράφηκαν και ήταν πάρα πολύ θετικές, πράγμα που μας εξέπληξε γιατί η ταινία στηρίζονταν πιότερο στην κινηματογραφική γραφή παρά σ΄ ένα απλουστευμένο σενάριο, όπως θα περίμενε κανείς. Κι΄αυτό γιατί είχαμε πειραματιστεί παράγοντας τη μια ταινία πιο αφαιρετική, με κινητήριο δύναμη το «ιδεολογικό μοντάζ¨ και την άλλη απλουστευμένη, στο «λαϊκό επίπεδο¨, για να δούμε το αποτέλεσμα. Ο αγροτικός πληθυσμός έδειξε προτίμηση στην πρώτη (που την ονομάζαμε «αϊζενσταϊνική»).

Η φωτογραφία του Φώτη Μεσθεναίου Το κείμενό μου με τη φωνή του Στέφανου Ληναίου.

Εφημ. Ελευθερία, 24 Σεπτεμβρίου 1963

Εφημ. Ελευθερία, 24 Σεπτεμβρίου 1963

2. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ

16 χιλ., 30 λεπτά, έγχρωμη, 1962

Γυρισμένη στο Μόλυβο της Λέσβου με θέμα επίσης την Κοινοτική Ανάπτυξη.

Οι αρχικοί τίτλοι είναι ζωγραφισμένοι από τον Μποστ. Η φωτογραφία του Φώτη Μεσθεναίου Το κείμενό μου με τη φωνή του Θανάση Βέγγου

3. ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΡΥΣΑΦΙ

(Βραβείο Ποιότητας, 1964)

Έγχρωμη, 35 μμ. γυρισμένη στην Πίνδο. Η μία από τις δύο ταινίες που γυρίσαμε με θέμα τα δάση, για λογαριασμό του Υπουργείου Γεωργίας. Φωτογραφία Φώτη Μεσθεναίου.

Δεν βρέθηκαν ακόμα το «ΦΡΑΓΜΑ 11» 35 χιλ. (για τη δάση, 1964) και οι (λίαν σημαντικές, θα πρέπει να πω) ταινίες :

  • ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

16 χιλ., 30 λεπτά, έγχρωμη

Σενάριο σε συνεργασία με τον αρχαιολόγο Γιάννη Μηλιάδη, Διευθυντή της Ακρόπολης, ο οποίος έγραψε και το κείμενο που το διαβάζει ο ίδιος. Στην αγγλική βερσιόν το διαβάζει ο Στήβεν Τούλμιν, Καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Leeds Univetsity της Μ. Βρετανίας. Η μουσική του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, ειδικά γραμμένη για την ταινία είναι διασκευή ενός αρχαίου Ύμνου στον Απόλλωνα που βρέθηκε χαραγμένος σε στήλη, στη Σικελία.

Παίζουν : ο Γεράσιμος Μηλιαρέσης, κιθάρα, και ο Τάσος Διακογιώρης, σαντούρι. Η φωτογραφία είναι του Φώτη Μεσθεναίου. Κόπιες αγόρασαν : το ελληνικό Υπουργείο Παδείας και… 3.000 Αμερικανικά πανεπιστήμια (από τον Αμερικανό διανομέα, που είχε αγοράσει την ταινία για 15.000 δολάρια!).

  • ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΘΕΟΙ

(Βραβείο Καλύτερου Ντοκυμαντέρ, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1964)

16 χιλ., έγχρωμη, με θέμα «αρχαία μάρμαρα», γυρισμένη στο σύνολο σχεδόν των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας (σε ναούς, θέατρα, στάδια και μουσεία) όπως : Ακρόπολη και Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο, Σούνιο, Δελφοί και Μουσείο, Κνωσός και Μουσείο (Ηρακλείου), Επίδαυρος, Βάσσες (Ναός του Επικούριου Απόλλωνα), Μεγαλόπολη (Θέατρο), Δήλος και Μουσείο, Ρόδος (Λίνδος),. Γυρίστηκε για λογαριασμό της εταιρίας τουριστικών επιχειρήσεων HERMES EN GRECE, με σκοπό να προβληθεί στην Αμερικανική Τηλεόραση (Μεταδίδονταν κάθε χρόνο επί 5 χρόνια από το NBC).

Το κείμενό μου με τη φωνή του Κίμωνα Φράιαρ (στην αγγλική βερσιόν)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s