Η Δίκη του Αλκιβιάδη

Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ

ΚΑΙ ΤΩΝ 72 ΤΗΣ 7ΗΣ ΙΟΥΝΗ

από τις εκδόσεις ΠΥΛΗ, 2010

Η Δίκη του Αλκιβιάδη (ένα σύνολο από πολιτικές δίκες  με αφορμή το μέγα σκάνδαλο ιεροσυλίας του 415 π.Χ.) γίνεται σε μια περίοδο "ψυχρού πολέμου" με τη Σπάρτη κι΄ έχει πολλά κοινά στοιχεία με την ψύχωση που χαρακτηρίζει τις Μακαρθικές διώξεις της εποχής του δικού μας  Ψυχρού Πολέμου.

Η πολιτική ιεροσυλία είναι ο ευνουχισμός των Ερμών. Ο στόχος είναι η ματαίωση της Σικελικής εκστρατείας. Όλη η αφρόκρεμα της Αθηναϊκής πολιτείας δικάζεται. Είναι σίγουρα η πιο συνταρακτική δίκη της αρχαιότητας (αν όχι της Ιστορίας). Αλλά κι΄αυτή για την οποία έχουμε τις περισσότερες πληροφορίες από αρχαίες πηγές. (Ανδοκίδης, Λυσίας,  Ισοκράτης, Θουκυδίδης, Ξενοφών, Πλούταρχος, ΄Εφορος.  Κορνήλιος Νέπος, Πλάτων, Αριστοφάνης, Εύπολις,  Εύβουλος).

Τόσο η δίκη όσο και ο βίος και η πολιτεία του Αλκιβιάδη, που  αναβλύζει μέσα απ΄αυτήν, αποτελούν ένα ελκυστικό ανάγνωσμα, με όλες τις ανατροπές και τα σασπένς ενός πρωτότυπου δικαστικού θρίλερ. Μέσα απ΄ αυτά που συνέβησαν την ταραχώδη εκείνη εποχή, των τελευταίων χρόνων του 5ου Αθηναϊκού αιώνα, αποκτούμε παράλληλα μια ζωντανή εικόνα του πολιτικού και κοινωνικού σκηνικού μιας φθίνουσας Δημοκρατίας.

ΕΓΡΑΨΑΝ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ/ ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"/Κυριακή 14 Φλεβάρη 2010

Η Δίκη του Αλκιβιάδη (που είναι ένα σύνολο από πολιτικές δίκες για το μέγα σκάνδαλο τρομοκρατίας και ιεροσυλίας του 415 π.Χ.) έχει πολλά κοινά στοιχεία με την ψύχωση που χαρακτηρίζει τις διώξεις του μανιακού Αμερικανού Γερουσιαστή Μακάρθι της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Τόσο η δίκη όσο και ο βίος και η πολιτεία του Αλκιβιάδη, αποτελούν ένα ελκυστικό ανάγνωσμα, με όλες τις ανατροπές και το σασπένς ενός πρωτότυπου δικαστικού μυθιστορήματος. Μέσα από αυτά που συνέβησαν την ταραχώδη εκείνη εποχή, των τελευταίων χρόνων του 5ου αθηναϊκού αιώνα, αποκτούμε μια ζωντανή εικόνα του πολιτικού και κοινωνικού σκηνικού της φθίνουσας Δημοκρατίας, εν μέσω Πελοποννησιακού Πολέμου.

Στο νέο του βιβλίο «Η Δίκη του Αλκιβιάδη», ο γνωστός σκηνοθέτης και συγγραφέας Ροβήρος Μανθούλης μας μιλάει με το δικό του γλαφυρό τρόπο για μια σειρά από δίκες που έγιναν με πρωταγωνιστή (ενίοτε ερήμην του) τον στρατηγό Αλκιβιάδη. Στρατηγοί, δικαστές, εισαγγελείς, σιδεράδες και έμποροι δούλων, Αθηναίοι πολίτες, απελεύθεροι και δούλοι, δολοπλόκοι, ιερόσυλοι και πιστοί στον όρκο που έδωσαν κατά τη μύησή τους στα Ελευσίνια Μυστήρια, τρομοκράτες, τεντιμπόηδες και «ακροδεξιοί», μπλέκουν σε ένα δικαστικό κουβάρι. Σικελική εκστρατεία – η Μεγάλη Ιδέα της εποχής – Ερμοκοπές, Παρωδίες Μυστηρίων και σε όλα εκών – άκων πρωταγωνιστής ο Αλκιβιάδης. Με τη τρέλα του και τις ιδιοτροπίες του. Με τους πιστούς οπαδούς του και τους ορκισμένους εχθρούς του. Η πιο συνταρακτική δίκη της αρχαιότητας και ένα ακόμα συναρπαστικό βιβλίο από τις εκδόσεις «ΠΥΛΗ».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s