Ο οδοστρωτήρας του Γερουλάνου

Ο Ροβήρος Μανθούλης για το νέο νόμο για τον Κινηματογράφο που παρουσίασε ο υπουργός πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος (Από δημοσίευμα στον Τύπου)

Εδώ και πενήντα χρόνια κάνουμε αγώνες για το ελληνικό σινεμά τους οποίους έρχεται να τινάξει ο Γερουλάνος στον αέρα. Κάθε νόμος εξαρτάται από το κύρος του υπουργού. Αν είχαμε ένα Ζακ Λάνγκ ή μια Μελίνα Μερκούρη δεν θα υπήρχε πρόβλημα.

Όμως έχουμε έναν Γερουλάνο, τον οποίο παρακολουθώ από μακριά από την Γαλλία όπου βρίσκομαι και στον οποίο έχω απευθύνει και επιστολές στις οποίες ουδέποτε απάντησε. Αντίθετα, όποτε έχω απευθυνθεί σε Γάλλο Υπουργό, μου απαντά τις επόμενες δύο μέρες.

Πρόκειται για άνθρωπο που ή το κάνει επίτηδες ή είναι εντελώς άσχετος στα θέματα πολιτισμού. Μπορεί να ξέρει να φτιάχνει καλά μακαρόνια, αλλά στα θέματα κουλτούρας είναι ανίδεος. Εδώ είμαστε στην Ευρώπη και όχι στην Αμερική, όπου δεν έχουν καν υπουργείο Πολιτισμού (κι έχουν μόνο φιλανθρωπικά ιδρύματα που φροντίζουν να βοηθάνε την κουλτούρα για να γλιτώσουν τους φόρους τους).

Εμείς είχαμε ζητήσει την ενίσχυση του 1,5 % από τα κανάλια. Ο Γερουλάνος, αντί να την εφαρμόσει επιτέλους, την κατέβασε στο 0,75 % ! Πουθενά δεν αναφέρεται η οικονομική ενίσχυση στην Ταινιοθήκη και στο Κέντρο Κινηματογράφου. Ο Γερουλάνος θα χρίσει μόνο μερικούς φίλους του «πρόσωπα των Τεχνών, των Γραμμάτων και των Επιστημών» και θα τους διορίσει στο Διοικητικό Συμβούλιο. (Σαν τον Πάπα Σίξτο τον 4ο που έχριζε τους  εραστές του, έφηβους των 17 ετών, Καρδινάλιους του Βατικανού). Καταργεί τα οικονομικά βραβεία, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, χωρίς να προβλέπει καμιά ενίσχυση για τις έτοιμες ταινίες ποιότητας.

Ο Γερουλάνος είναι οδοστρωτήρας, με το Ιουλιανό του σχέδιο Νόμου. Τα ίδια μας έκανε και ο  τέως Κωνσταντίνος τον Ιούλιο του 1965 και είδατε τι πάθαμε. Μας γράφει κι αυτός στα παλιά του τα παπούτσια. Δεν τα βλέπει ο εγγονός του τότε πρωθυπουργού ;

(Για τα περί Σκηνοθέτη-Παραγωγού, πού αναφέρθηκα στον Ελεύθερο Τύπο, κακώς απάντησα γιατί κακώς με ρωτήσανε. Δεν είχα δει το νομοσχέδιο, το οποίο δεν αναφέρει πουθενά την περίπτωση αυτή).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s