«Μπλούζ» στην Ίριδα

Ο Ρ. Μανθούλης κουβεντιάζει με τους φοιτητές της Αθήνας

Μια από τις πιο ευχάριστες στιγμές της σύντομης παραμονής του Ροβήρου Μανθούλη στην Αθήνα ήταν η παρουσία του στην προβολή της ταινίας του «Μπλούζ με σφιγμένα δόντια» το βράδυ της Παρασκευής 1 Απριλίου 2011 στον ιστορικό κινηματογράφο της Αθήνας «Ίρις».

Η προβολή έγινε στα πλαίσια των τακτικών προβολών του Κινηματογραφικού Τομέα του του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι φοιτητές, που γέμισαν την αίθουσα, είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν για πολύ ώρα με τον σκηνοθέτη τόσο για την ταινία του, τον τρόπο που γυρίστηκε ή τις δυσκολίες που συνάντησε όσο για τη μουσική των μαύρων στην Αμερική αλλά και την πορεία του κινηματογράφου γενικότερα.

Οι κατ ιδίαν συζητήσεις, πριν και μετά την προβολή,  απλώθηκαν σε ευρύτερα θέματα πέραν των κινηματοραφικών, κι αυτός ο πλούτος των ενδιαφερόντων των φοιτητών είναι που εντυπωσίασε  ιδιαίτερα τον Ρ. Μανθούλη.

Ο Κινηματογραφικός Τομέας σχεδιάζει να προβάλλει και άλλες ταινίες του Μανθούλη όπως την ταινία σταθμό για τον ελληνικό κινηματογράφο,  «Πρόσωπο με πρόσωπο».

Η παρουσία του στην Ίριδα ξύπνησε στον Ρ. Μανθούλη πολλές αναμνήσεις και ιδιαίτερα μια μοναδική προβολή της ταινίας του «Πρόσωπο με Πρόσωπο» το 1966, παραμονές της διχτατορίας των Συνταγματαρχών,  όπου στριμώχτηκαν μέσα στον κινηματογράφο πάνω από 2.000 άτομα για να την δουν. Στον ίδιο χώρο, πολλά χρόνια αργότερα γύρισε μια σκηνή από την τελευταία του ταινία ‘Lilly’s story’.

Είναι κρίμα που ο αυτός ο ιστορικός κινηματογράφος της Αθήνας, με την εκπληκτική αρχιτεκτονική του κι από τους ελάχιστους που άντεξαν στη λαίλαπα το εκσυγχρονισμού, δεν υπάρχει μέριμνα από τη μεριά του Πανεπιστημίου, στο οποίο ανήκει, να αναπαλαιωθεί και να γίνει πάλι ένα κόσμημα για την πόλη.


Advertisements

2 thoughts on “«Μπλούζ» στην Ίριδα

  1. Ήταν τεράστια τιμή να υποδεχτούμε τον μοναδικό διανοητή κ. Μανθούλη στην Ίριδα. Το χαρήκαν όλα τα μέλη (κι όχι μόνο) του Κινηματογραφικού Τομέα. Ευχαριστούμε τον κ.Μανθούλη για την παρουσία του, τον πλούτο της γνώσης και της εμπειρίας που μας επικοινώνησε, καθώς και το διαχρονικό του ήθος και μέτρο που αποτελεί παράδειγμα για όλους μας!!

  2. ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Μανθούλη για την παρουσία του και την κουβέντα μετά την προβολή 🙂

    το «Πρόσωπο με πρόσωπο» θα προβληθεί την Τρίτη 5/4 στις 21:30 στα πλαίσια του σεμιναρίου «Μοντερνισμός στον κινηματογράφο»

    http://kinimatografiko.gr/%cf%83%ce%b5%ce%bc%ce%b9%ce%bd%ce%ac%cf%81%ce%b9%ce%b1/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s