Οι «Τσιγγάνοι» στο Βυζαντινό Μουσείο

Την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011, στις 19.00, θα προβληθεί στο Βυζαντινό Μουσείο το ντοκιμαντέρ του Ροβήρου Μανθούλη Les Gitans: Les Nouveaux Castillians (Τσιγγάνοι: οι νέοι Καστιλλιάνοι).

Η προβολή εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης «Τσιγγάνοι στο Βυζαντινό Μουσείο» που περιλαμβάνει εκθέσεις, συζητήσεις, αφήγηση παραμυθιών, bazaar βιβλίων και CD, προβολές ταινιών. Το σύνολο των εκδηλώσεων εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμετοχής του Βυζαντινού Μουσείου στο ευρωπαϊκό έργο συνεργασίας “Roma Routes” (Οι δρόμοι των Ρομά), στο οποίο συμμετέχουν φορείς από τέσσερις ακόμη χώρες.

Η ταινία του Ροβήρου Μανθούλη γυρίστηκε το 1989 για τη σειρά «Οι Τσιγγάνοι» του γαλλικού καναλιού FR-3 και του LA SEPT (ARTE). Έχει διάρκεια 67 λεπτά.

1492, μια μεγάλη ημερομηνία. Οι καθολικοί βασιλιάδες απελευθερώνουν την Ανδαλουσία από τους Άραβες, ο Κολόμβος ανακαλύπτει την Αμερική και οι Εβραίοι της Ισπανίας εκπατρίζονται στην Οθωμανική πλέον Κωνσταντινούπολη και Θεσσαλονίκη. Την ίδια εποχή, οι (Χριστιανοί πλέον) Τσιγγάνοι της Ελλάδας εκπατρίζονται στην Ανδαλουσία, όπου θα εξολοθρευτούν κατά 90% από την Ιερά Εξέταση. Επέζησαν όσοι δέχτηκαν να εγκατασταθούν στο χώρο που άδειασε από τους Άραβες. Από τα μοιρολόγια τους γεννήθηκε το φλαμένκο.

Περισσότερα για τις εκδηλώσεις του Μουσείου στο http://www.byzantinemuseum.gr/el/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s