«Η τρόικα δεν πρέπει να έχει λόγο για την ΕΡΤ»

«Η τρόικα δεν πρέπει να έχει λόγο για την ΕΡΤ»

Ο Ροβήρος Μανθούλης θυμάται πώς έσωσε την ΕΡΤ το 1982

Της ΕΥΑΝΝΑΣ ΒΕΝΕΡΔΟΥ (Ελευθεροτυπία 18 Ιουνίου 2013)

«Σου σκίζεται η καρδιά, όταν έχεις ζήσει χούντα και εξορίες, να βλέπεις πρακτικές που θυμίζουν νεοχουντικό πραξικόπημα. Με ποιο δικαίωμα κλείνουν τη δημόσια τηλεόραση; Το Σύνταγμα δεν το επιτρέπει!».

  Ο Ροβήρος Μανθούλης παρακολουθεί συνεχώς το πρόγραμμα της υπό κατάληψη ΕΡΤ. Είναι ταραγμένος. Υπήρξε ο άνθρωπος που τον Νοέμβριο του 1975 πήρε το ΕΙΡΤ και δημιούργησε την ΕΡΤ. Που το 1976 έστησε το τρίτο κανάλι, το κανάλι της Θεσσαλονίκης. Που θέσπισε ιστορικές σειρές και προγράμματα όπως το «Θέατρο της Δευτέρας» και το «Παρασκήνιο». Που έφτιαξε μεσημεριανό πρόγραμμα. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως η ΕΡΤ υπήρξε δημιούργημα του Μανθούλη. Μάλιστα, όταν άρχισε να εκπέμπει το νέο πρόγραμμά της, η θεαματικότητα της ΥΕΝΕΔ βυθίστηκε. Το «Θέατρο της Δευτέρας» είχε χτυπήσει 95%.

Οπως αποκαλύπτει, τον Γενάρη του 1982, που ο Ανδρέας Παπανδρέου τον φώναξε και πάλι, η ΕΡΤ έκλεινε! «Στα τέλη του ’81 υπήρχε τέτοια έλλειψη προγράμματος, που το κανάλι δεν μπορούσε να συνεχίσει. Την ΕΡΤ τότε διοικούσε μια τριανδρία. Ολοι ήθελαν αρχηγιλίκι και επικρατούσε η απόλυτη ασυνεννοησία. Δεν υπήρχε καν στοκ προγράμματος. Θυμάμαι ότι με το που πήγα, ο τότε υπεύθυνος μου ζήτησε να μιλήσω στο μικρόφωνο για καμιά ώρα, γιατί δεν είχε τρόπο να καλύψει το χρόνο μέχρι το δελτίο ειδήσεων!».

Φυσικά, δεν ήταν θέμα προσωπικού. «Από τότε είχε προσωπικό η ΕΡΤ. Δεν θα ξεχάσω πως εν μια νυκτί, με το που έφυγε η Ν.Δ. και ήρθε το ΠΑΣΟΚ, προσλήφθηκαν 500 άτομα!». Ο ίδιος κατήγγειλε στο νέο υπουργό πως λίγες ώρες πριν ορκιστεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. προσέλαβε 250 υπαλλήλους. «Είναι παράνομο. Καθαρή αυθαιρεσία», του λέω. Και μου απαντά: «Αν τους απολύσουμε, θα μας κάνει απεργία το συνδικάτο της ΕΡΤ. Θα πάρουμε λοιπόν άλλους 250 κι εμείς!».

«Ο Σαμαράς φωνάζει ότι θέλει να εξυγιάνει την ΕΡΤ, στην ουσία όμως πρέπει να εξυγιάνει τον εαυτό του. Αλλά τώρα κάνει τον νταή. Αν η ΕΡΤ είχε αυτά τα προβλήματα είναι γιατί οι κυβερνήσεις που τη διοικούσαν (όχι από μακριά, δυστυχώς) δημιούργησαν τη διόγκωση του προσωπικού με άτομα ακατάλληλα. Που δεν είχαν ιδέα τι είναι τηλεόραση και ραδιόφωνο. Οι κυβερνήσεις χάλασαν την ΕΡΤ και τώρα θέλουν να τη φτιάξουν. Αλλά είναι τουλάχιστον κυβερνητική βλακεία να λες πως θα αναδιαρθρώσεις τη δημόσια τηλεόραση με μαύρο. Πρέπει πρώτα να βρεις τις καλές ακτίνες και ύστερα να καταργήσεις τις κακές. Εγώ δεν έκλεισα το ΕΙΡΤ πριν φτιάξω την ΕΡΤ. Εφτιαξα νέο πρόγραμμα με ανοιχτή την τηλεόραση».

Εκτιμά πως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα είναι υπέρ της ΕΡΤ. «Διάβασα το άρθρο 44 του Συντάγματος. Είναι σαφές πως επιτρέπει αυτή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μόνο σε απολύτως έκτακτη ανάγκη. Υπονοώντας πόλεμο. Τίποτε λιγότερο».

«Η ΕΡΤ ήταν μια όαση πολιτιστική μέσα στο χάος και την κακή ποιότητα της εμπορικής τηλεόρασης. Αν και μαγκωμένη πολιτικά, ώστε να μην ενοχλήσει την εξουσία, αποτελούσε μέχρι σήμερα ένα αντίδοτο στην κακογουστιά και χυδαιότητα των ιδιωτικών καναλιών. Ο ελληνικός λαός εκπαιδεύεται με αυτή την κακή τηλεόραση. Δεν είναι τυχαίες οι δυσάρεστες εκπλήξεις στις εκλογές…».

Και μας θυμίζει πως στην Ελλάδα, εκτός από τα 3 κρατικά, εκπέμπουν στα ερτζιανά 20 ιδιωτικά κανάλια, ενώ σε χώρες όπως η Αγγλία και η Γερμανία το ποσοστό είναι 2 εμπορικά και 2 δημόσια. Τα υπόλοιπα είναι καλωδιακά, δορυφορικά κ.λπ.

Εκτιμά πως το κλείσιμο της ΕΡΤ έχει και κάποιους κρυφούς σκοπούς: «Οι διαφημίσεις περνάνε αυτομάτως στα ιδιωτικά κανάλια…». Στόχος είναι «να μειωθεί ο αριθμός των κρατικών καναλιών. Αυτό όμως σημαίνει πως το προσωπικό θα είναι τόσο μικρό, που θα μειωθούν και τα προγράμματα. Θα τα κάνουν χειρότερα. Ουσιαστικά επιστρέφουν στο ΕΙΡΤ, την τηλεόραση της χούντας. Σ’ αυτή την ποιότητα προγράμματος…».

Τι προτείνει λοιπόν;

  «Να ματαιωθεί το λουκέτο. Να βελτιωθεί η δημόσια τηλεόραση με τη γνώμη των εργαζομένων. Να μην απολυθεί κανείς. Οσοι δουλεύουν χρειάζονται. Ενας σοβαρός οργανισμός, με ραδιόφωνα και κανάλια, έχει ένα κόστος. Λογικό είναι. Σας θυμίζω πως η ΕΡΤ δεν μπορεί να εξαρτάται από την τρόικα, διότι δεν εξαρτάται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αρα το κράτος απολύοντας δεν εξοικονομεί τίποτα…».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s