«Η Δημοκρατία μπορεί να λειτουργήσει με ‘ξεβράκωτους’ και λιγόφαγους, αλλά όχι χωρίς ουμανιστές»

 Δημοσιεύθηκε στην ΑΥΓΗ, 25.07.2015

Ως σχόλιο πολίτη και όχι πολιτικού, σχόλιο αυθόρμητο και ασυγκράτητο, θα περιοριστώ μόνο σε ένα, σ’ αυτό για το οποίο τηρείται σιγή. Αναφέρομαι στη βαρύτατη ευθύνη των κομμάτων του «Μένουμε Ευρώπη» για την ραγδαία αφαίμαξη των τραπεζικών αποθεμάτων από τους έχοντες, με αναγκαστική συνέπεια την ταλαιπωρία των ασθενέστερων τάξεων έξω από κλειστές τράπεζες και γύρω από τυραννικές συσκευές που διανέμουν, δίκην κατοχικού συσσιτίου, το καθημερινό χαρτζιλίκι μας. Ψευδεστάτως ωρυόμενοι «Ψηφίστε ΝΑΙ γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας βγάλει από το ευρώ», ανευθυνο-υπεύθυνοι πολιτικοί οδήγησαν τη χώρα στην άκρη του γκρεμού, φορτώνοντας σταδιακά και μυστικά στην πλάτη ενός περήφανου λαού, του ελληνικού, ένα δυσβάσταχτο και παράνομο χρέος.

Τώρα, από την άλλη, τη δική μου, μεριά είμαι υποχρεωμένος να εξάρω την επαγγελματική ποιότητα και τις γνώσεις των Ελλήνων παρουσιαστών, δημοσιογράφων, ανταποκριτών, οικονομολόγων και πολιτικών αναλυτών που εμφανίζονται στα πάνελ. Πράγμα που με φέρνει στην προσέγγιση ή, μάλλον, στην έλλειψη προσέγγισης που διακρίνει την κυβερνητική πολιτική απέναντι στην τηλεόραση. Δεν θα αναφερθώ στις τύχες των εμπορικών καναλιών, αναμένοντας την απόφαση για περιορισμό των αδειών και την επιστροφή και εφαρμογή επιτέλους του νόμου για το 1,5%. Όπως όλοι γνωρίζουν, σε καμιά χώρα της Ευρώπης δεν λειτουργούν περισσότερα από δύο με τρία ερτζιανά εμπορικά κανάλια. Τα υπόλοιπα είναι συνδρομητικά.

Είμαστε υποχρεωμένοι να διαπιστώσουμε ότι η ΕΡΤ1 λειτουργεί άψογα σήμερα, τόσο αισθητικά όσο και πολιτικά. Ωστόσο, ας μου επιτραπεί να σημειώσω ότι τεράστια είναι η ευθύνη της κυβέρνησης για την πλήρη εγκατάλειψη της πολιτιστικής αναβάθμισης της υπόλοιπης τηλεόρασης που είναι ο κύριος, καίριος, στρατηγικός και επείγων παράγοντας για να λειτουργήσει μια τηλεοπτική πολιτεία – για να μην πω κράτος. Είναι απαράδεκτο και παράδοξο ένα θέμα που έχει ερευνηθεί, συζητηθεί και νομοθετηθεί πριν από μισό αιώνα σε όλες τις ευρωπαϊκές τουλάχιστον χώρες να σέρνεται ακόμα στα υπόγεια της συριζικής πολιτικής σκέψης. Αρκεί να κάνετε μια σύντομη επίσκεψη στις ΕΡΤικές εγκαταστάσεις της Μεσογείων – Κατεχάκη, κύριε πρωθυπουργέ, για να αντιληφθείτε ένα πρόβλημα, γνωστό από χρόνια εξάλλου.

Μία από τις πρώτες βιαστικές απορίες – καταγγελίες, κύριε πρωθυπουργέ, είναι το αδυσώπητο ερώτημα: Γιατί η τηλεόραση απέδρασε από την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού και επέστρεψε στην υπευθυνότητα υπουργών υπεύθυνων για τον Τύπο; Εκεί δηλαδή όπου την είχε εγκαταστήσει η χούντα από την πρώτη στιγμή. Καμιά απάντηση και δικαιολογία δεν θα ευσταθεί, κύριε πρωθυπουργέ. Η μόνη σας διέξοδος είναι η άμεση επιστροφή μας στο υπουργείο Πολιτισμού. Και συγγνώμη για το «μας», αλλά έχοντας εγκαινιάσει τα τρία κανάλια της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης και διευθύνει, στη συνέχεια, τόσο την ΕΡΤ1 όσο και την ΕΡΤ2 (το πρόγραμμα φυσικά) καταλαβαίνετε τη ζωηρότητα του ενδιαφέροντός μου για την τύχη τους – έστω και μετά από σαράντα έτη! Η οποία τύχη τους κινδυνεύει. Η τηλεόραση κινδυνεύει να απομακρυνθεί από τη βασική της λειτουργία, που είναι η ηθική, αισθητική, ψυχική εξωσχολική καλλιέργεια και συναισθηματική υγεία των πολιτών. Πολύ φοβάμαι πως ουδείς υπεύθυνος της πολιτείας δεν μοιάζει να ανησυχεί για την αγωνία των εργαζομένων στην ΕΡΤ2 και την ΕΡΤ3 στην προσπάθειά τους να επαναφέρουν τα κανάλια τους στο προ της «Μαύρης Αυλαίας» επίπεδο. Όσο και αν φαίνεται περίεργο, η πνευματική και ψυχαγωγική καλλιέργεια ενός λαού προηγείται στην ημερησία του διατροφή, γιατί είναι αυτή που αδυνατεί να την παρασκευάσει με δικά του μέσα. Η Δημοκρατία μπορεί να λειτουργήσει με «ξεβράκωτους» και λιγόφαγους, αλλά χωρίς ουμανιστές καταλήγει στην αποσύνθεση, αντί να οδηγείται στην Αναγέννηση. Με Βουλή ή χωρίς Βουλή. Με λογύδρια ή χωρίς λογύδρια…

Με εμπιστοσύνη,

Ροβήρος Μανθούλης

ΥΓ.: Θα μπορούσα να φέρω προς υπεράσπισή μου αποσπάσματα από το βιβλίο μου «Το κράτος της τηλεόρασης». Δεν ήμουν ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Ανδρέα Παπανδρέου να το διαβάσει και να το διανείμει στα στελέχη της ΕΡΤ. Θα θέσω όμως υπόψη σας, κύριε πρωθυπουργέ, μερικά σύντομα, αλλά επίκαιρα σχόλια του κ. Γρηγόρη Πασχαλίδη, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που είχε κάνει το 2010: «Στον απολογισμό της θητείας του ως αναπληρωτή γενικού διευθυντή της ΕΡΤ (‘Το κράτος της τηλεόρασης’, 1981), ο Ροβήρος Μανθούλης κατέθεσε την πλέον ολοκληρωμένη διάγνωση για την παθολογία της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης. Η νέα διοίκηση της ΕΡΤ οφείλει να μελετήσει προσεκτικά τα παραπάνω ντοκουμέντα, τα οποία υπενθυμίζουν ότι το αύριο της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης έχει καθυστερήσει πολύ καιρό τώρα. Ότι ακόμη και τις λίγες φορές που κάποιοι τόλμησαν να το οραματιστούν και να το επιδιώξουν, η προσπάθειά τους διακόπηκε μεσοστρατίς, καταδικάζοντας αυτό το αύριο να είναι διαρκώς ελευσόμενο αλλά και συστηματικά αναβαλλόμενο… Ένα από τα σπουδαιότερα ζητήματα που είχε θέσει ο Μανθούλης έγινε πρόσφατα πραγματικότητα: Η ΕΡΤ υπάγεται πλέον στο υπουργείο Πολιτισμού (!). Η απεμπλοκή της από τον τομέα του πολιτικού σχεδιασμού (υπουργείο Προεδρίας ή Εσωτερικών) σηματοδοτεί την καθυστερημένη αναγνώριση της δημόσιας τηλεόρασης ως ενός κρίσιμου τομέα της πολιτισμικής πολιτικής».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: