Οι χούντες υπερηφανεύονται για τη νομιμότητα

???????????????????????????????Αναδημοσίευση από την Ελευθεροτυπία, Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Οι χούντες υπερηφανεύονται για τη νομιμότητα

Του ΡΟΒΗΡΟΥ ΜΑΝΘΟΥΛΗ

Ζητήσαμε από το σκηνοθέτη Ροβήρο Μανθούλη, τον άνθρωπο που πήρε το ’75 την ΕΙΡ και δημιούργησε την ΕΡΤ, όπως και την ΕΤ3 στη Θεσσαλονίκη, να σχολιάσει την προχθεσινή εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο.

Η ακραία όμως πολιτική της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στη δημόσια ελληνική τηλεόραση και έπειτα να περάσει χειροπέδες στο μέγαρο της Αγίας Παρασκευής τον έχει εξοργίσει. Ιδού η δήλωσή του:

«Οταν ο κ. Καψής ανέλαβε να αντικαταστήσει την ΕΡΤ με την ΕΔΤ, είχα πει ότι όπου να ‘ναι θα στείλει ένα πρωί με τη δροσούλα, εν ύπνω, τα ΜΑΤ να εκκενώσει το κτήριο της Αγίας Παρασκευής. Μάλιστα, άργησε να το κάνει, περιμένοντας ίσως τη σύμφωνη γνώμη κομμάτων που συνεργάζονται με την κυβέρνηση Σαμαρά.

Το ότι άργησε σημαίνει επίσης ότι η αντίσταση του προσωπικού της ΕΡΤ είχε αποκτήσει την υποστήριξη του ελληνικού λαού. Και όλων των Μίντια του εξωτερικού. Αν γινόταν ένα δημοψήφισμα, η απάντηση θα ήταν να παραμείνει η ΕΡΤ και οι εργαζόμενοι σε αυτήν στο χώρο όπου συνέχιζαν να κάνουν το δημοκρατικό καθήκον τους. Αυτό είναι σίγουρο. Το έχει αποδείξει ο αριθμός των τηλεθεατών μέσω του Διαδικτύου, που ήταν πολύ μεγαλύτερος από πριν αλλά και από τα νούμερα τηλεθέασης όλων των άλλων καναλιών. Αυτά ως προς τα νούμερα.

ΕΡΤ

Η τελευταία συνέντευξη του Ροβήρου Μανθούλη στην Ελεύθερη ΕΡΤ

 Η χυδαιότητα της πράξης

Αλλά αυτό που μετράει σήμερα στη συνείδηση των πολιτών είναι η χυδαιότητα της πράξης. Που ξεκίνησε με την κατάργηση της Εθνικής Ραδιο-Τηλεόρασης. Το ΕΙΡ το είχαν καταργήσει και οι Γερμανοί όταν κατέλαβαν την Αθήνα. Η σημερινή κυβέρνηση (και μαζί της ο κ. Καψής) μπορεί να είναι τυπικά νόμιμη, αλλά και το Αντιστασιακό Δίκαιο αναγνωρίζεται μια μέρα.

Τη μέρα που επιστρέφει η Δημοκρατία και οι Ελευθερίες στον τόπο τους. Ούτε ο Γεώργιος Παπανδρέου, ούτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν ήταν κυβέρνηση, θα διανοούνταν να κλείσουν την Εθνική Ραδιο-Τηλεόραση και να πετάξουν έξω το προσωπικό τους. Αυτά τα κάνουν οι χούντες, που κι αυτές περηφανεύονται για την (επαναστατική τους) νομιμότητα.

Η παραμονή (και όχι κατοχή) των εργαζομένων της ΕΡΤ στην ΕΡΤ ήταν βέβαια μια πράξη αντίστασης στην κυβερνητική βία. Και η Εθνική Αντίσταση «παράνομη» ήταν, παράνομη για τον Γερμανό ναζί κατακτητή που στηριζόταν στο Δίκαιο του Ισχυροτέρου. Οπως η σημερινή κυβέρνηση, που αρνήθηκε το διάλογο. Αυτά που έγιναν τους τελευταίους μήνες με τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην ΕΡΤ αποτελούν μέγα ιστορικό γεγονός και όσοι συνέργησαν σ’ αυτό θα θαφτούν μια για πάντα στη συνείδηση των πολιτών. Των ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών, που είναι η πλειοψηφία σ’ αυτόν τον τόπο.

Οι χουντικοί βέβαια (και σήμερα χουντικοί) και οι δημαγωγοί θα χαιρετίσουν την έφοδο των ΜΑΤ, όπως χαιρέτισαν και την έφοδο των τανκ στο παράνομα κατειλημμένο Πολυτεχνείο, τη 17η Νοεμβρίου του 1973, της οποίας πλησιάζει η Επέτειος. (Ρωτήστε τον κ. Σαμαρά να σας πει τι έκανε την ημέρα εκείνη στο Κολέγιο των ΗΠΑ όπου σπούδαζε).

Το ανάθεμα

Η κυβέρνηση μέτρησε τις ημερομηνίες και έσπευσε να προλάβει τη μεγάλη Επέτειο. Αλλά από σήμερα τίποτα δεν γλιτώνει τον κ. Καψή από το ανάθεμα που θα χώσει βαθιά την 7η στη 17η Νοεμβρίου. Ούτε τους υπόλοιπους υπουργούς.

Αναρωτιέμαι αν θα γλιτώσουν οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές, οι οποίοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν σύσσωμοι τις συνεδριάσεις της Βουλής μέχρις ότου αποκατασταθεί η νόμιμη νομιμότητα στην ΕΡΤ. Δεν αναρωτήθηκε κανείς γιατί το προσωπικό της ΕΡΤ παρέμεινε τόσους μήνες, απλήρωτο, συνεχίζοντας το έργο που του έχει εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός;».

Σχολιάστε